Forshaga Bil & Maskin

Med mer än 70 år i branschen vet vi vikten av att en entreprenadmaskin måste ha en god totalekonomi. Våra produkter kännetecknas av hög driftsäkerhet, låga underhållskostnader, teknisk framsynthet och bra andrahandsvärde - allt i en maskin som är lätt att använda. All produktion och utveckling sker i Sverige. Våra produkter finns över hela Norden och används av allt från enskilda entreprenörer till kommuner och storbolag såsom Svevia, Arento, Peab, Terranor och Skanska.

Forshaga Bil & Maskin har sitt ursprung i 1930-talets Forshaga i Värmland. Under 1950-talet flyttade företaget till centrala Karlstad där vi fortfarande trivs bra. Idag utvecklar, tillverkar och säljer vi produkter för entreprenadbranschen. Sandspridaren och saltspridaren - ForshagaSpridaren - utgör företagets mest populära produkt.

ForshagaSpridaren en produkt i tiden

Sverige har under många år hävdat sig som ett teknikens föregångsland, så även på vägunderhållssidan - eller vad sägs om en 70-åring som fortfarande har den senaste tekniken.

1949 var den första prototypen av ForshagaSpridaren monterad på en av Vägverkets bilar från Depåverkstaden i Fryksta i Värmland. Det var Ragnar Eriksson från Forshaga som var uppfinnaren.

Före den tiden bestod sandspridarna vanligtvis av 2-6 man med var sin skyffel, som från ett med räcke försett lastbilsflak slängde ut sand på lämpliga ställen. Blåfrusna näsor och några kronor till tröst var oftast lönen på det vanligen inte alltför eftertraktade jobbet, så succén lät därför inte vänta på sig. På bara några år hade de flesta vägmästarområdena försetts med ForshagaSpridaren Typ 1. Den kom snart att finnas över hela Norden.

ForshagaSpridarens roterande vals med sin unika placering av utmatningsklackar visade sig vara ett bra val och har efter hand kopierats av många. ForshagaSpridarens vals ger den jämnaste spridningen både på bredden och längden - där utmatad mängd styrs genom förändring av valsens varvtal.

Ragnar var mer förtänksam än han själv kunde ana då han valde att driva sandspridaren från ”två hål i väggen”. Det för den tiden naturliga valet hade varit att hämta drivningen från hjulet, som också flera sedan länge avsomnade konkurrenter valde att förse sina produkter med. Han insåg dock enkelheten i att från förarplats kunna sköta både till- och frånslag samt reglera dosering via en reostat. På tidigt 1980-tal fick ForshagaSpridaren datorkontrollerad styrning och 2005 även GPS-styrd spridning. Ett par år senare kunde nöjda kunder också styra sina maskiner trådlöst - direkt från sina mobiltelefoner.

Tyvärr fick inte Ragnar själv uppleva ForshagaSpridarens framgång, då han tyvärr avled i cancer redan 1952. Hans fru Sonja blev den som under många år därefter framgångsrikt kom att leda företaget tills sonen Allan övertog rodret under 1970 talet. Sedan 2016 driver Andreas, Allans son företaget vidare med stor energi.

Läs mer om dagens ForshagaSpridare »